
Dnia 28.01.2022 w Toruniu odbyła się konferencja upowszechniająca projekt
„In vino veritas”
- ,,In vino veritas” – prezentacja zdobytych doświadczeń, wiedzy i umiejętności na Maderze (2021): Michał Nowicki – Sommelier, Doradca ds. win.
- Prezentacja i degustacja wybranych win z TEJO Portugalia: Marta Kliszczak-Jezior – Sommelier, Doradca ds. win.
- Ścieżki rozwoju młodych adeptów sztuki sommelierskiej: Wojciech Starzycki – Winokąt, Zwycięzca III Miedzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów
- Sztuka sommelierska – praca z wybranymi winami portugalskimi w zestawieniu z daniami rybnymi i owocami morza: Bartosz Nowakowski – Certyfikowany Sommelier ASI Diploma Gold
- Sztuka sommelierska – podstawowe zasady parowania jedzenia z winem na przykładzie wybranych serów i wina portugalskiego: Bartosz Garbarczyk – Sommelier.
- Wszystko o winach z Madery – produkcja, klasyfikacja, przechowywanie, serwowanie, promocja: Ligia Rubina Viera – enolog z Madery
- Modelowe programy nauczania zawodu sommeliera-barmana i wiedzy o winiarstwie portugalskim – Program kursu sommelierskiego jako przygotowanie do certyfikacji: Longina Borkowicz – Profesor Oświaty, Gastronomik-Sommelier.
Sprawozdanie z mobilności INFORMATOR cz. 1
Przedstawiamy prezentację jako element upowszechnienia projektu. 𝓜𝓪𝓭𝓮𝓻𝓪 𝔀𝓲𝓷𝓮
OGŁOSZENIE O REKRUTACJI
Ogłoszenie o rekrutacji do projektu Erasmus + „In vino veritas – podwyższenie kwalifikacji w zakresie
sommelierstwa oraz zdobycie kompetencji z obszaru kształcenia i organizacji szkoleń sommelierskich w Portugalii”.
Niniejszym ogłasza się nabór wniosków do udziału w projekcie.
Zasady rekrutacji zawarte są w Regulaminie Rekrutacji , termin składania formularzy między 12.01.2021 a 25.02. 2021
Formularze do pobrania na stronie.
Toruń 12.01.2021 r. Komisja Rekrutacyjna
CEL PROJEKTU:
„In vino veritas – podwyższenie kwalifikacji w zakresie sommelierstwa oraz zdobycie kompetencji z obszaru
kształcenia i organizacji szkoleń sommelierskich w Portugalii” To projekt, którego celem jest podwyższenie kompetencji trenerów kształcenia zawodowego oraz organizacji szkoleń w obszarze usług
sommelierskich z uwzględnieniem Portugalii w tym Madery, którego rezultatem ma być zwiększenie zakresu usług edukacyjnych i utworzenie CKS. Ponadto udział w projekcie winien pozwolić na wdrożenie nowych metod i programów szkolenia przez Fundację oraz współpracujące z nią instytucje szkoleniowe i trenerów. Całościowy cel powstania i rozwoju Centrum ma być osiągnięty w
ciągu 5 lat a cel częściowy dotyczący winiarstwa portugalskiego do końca 2021 r.
Celami szczegółowymi projektu są:
1. Zapoznanie się uczestników z org. szkoleń sommelierskich, procesami produkcji wina i jego dystrybucji, klasyfikacji,
serwowania, przechowywania w Portugalii na przykładzie działań na Maderze.
2. Zapoznanie się uczestników z winiarstwem portugalskim, zwłaszcza na Maderze, transfer wiedzy i umiejętności praktycznych
pozwalający wzbogacić metodykę i treści kształcenia aktualnych lub przyszłych sommelierów, osób chcących zdobyć
zawód w CKS.
3. Wypracowanie platformy wymiany i oprac. programów edukacji, dydaktyki i metodyki kształcenia w oparciu o współpracę
międzynarodową z uwzględnieniem elementów multikulturowych, transfer innowacyjnych osiągnięć w kształceniu zaw. na kursach
sommelierskich i barmańskich.
W projekcie weźmie udział 6 osób, trenerzy, mistrzowie praktycznej nauki zawodu, kształcący w zakresie usług
sommelierskich oraz kadra organizująca i nadzorująca realizację szkoleń.

